Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/2/2/d/mkgol.com/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Fagstoff for webutvikling

You are here:-Fagstoff for webutvikling
Fagstoff for webutvikling 2018-03-15T09:33:40+00:00

Alle kan lære å lage websider! Det er ikke noe hokus-pokus, og det er ikke spesielt vanskelig. Alt du trenger er:

  • En PC
  • Internett-tilkobling

Men hva er egentlig web?

Når vi i dagligtale snakker om “internett”, så mener vi ofte web. Egentlig er imidlertid web bare en del av internett. En annen del av internett er e-post, og en tredje del er filoverføringer.

I dette tilfellet følger vi imidlertid dagligtalen, så når vi snakker om web og nett i Web For Alle, så betyr de to ordene det samme.

Internett er et verdensomspennende nettverk av datamaskiner. Web står for world wide web, og er altså en del av dette nettverket.

Web er den delen av internett som består av sider du kan se med en nettleser.

En nettleser er et program som viser websider. Den vanligste nettleseren på markedet er Internet Explorer. Et annet ord for “nettleser” er “browser”.

Ikonet til Internet Explorer
Hvis du klikker på et ikon som ser slik ut når du skal på web, så starter du egentlig nettleseren Internet Explorer

Andre nettlesere er Firefox, Opera, Safari og Mozilla. Hvilken nettleser man velger å bruke er et spørsmål om smak og behag. Men Microsoft-programmet Internet Explorer er altså det mest utbredte.

Det en nettleser gjør, er egentlig å sende en forespørsel til en webserver ett eller annet sted i verden, som så gir nettleseren den siden nettleseren ber om. Du kan be om en side ved å klikke på en link, eller ved å skrive inn en adresse direkte i nettleseren din.

Ønsker du å gå til en webside som du kjenner adressen til, kan du bare skrive inn adressen direkte i adressefeltet på nettleseren:

Adresselinjen i Internet Explorer

Skriver du inn www.vg.no eller bare vg.no i nettleserens adressefelt og klikker “enter”, så får du opp forsiden på VG Nett.

På denne måten kan du alltid gå til en hvilken som helst webside som du kjenner adressen til, naturligvis forutsatt at din egen datamaskin er koblet til internett.

Klikke på lenker

Det finnes imidlertid også en annen måte å gå fra nettside til nettside, og det er ved å klikke på lenker.

En lenke ser for eksempel slik ut:
Se oversikten over våre produkter

I setningen over er ordet “produkter” en lenke.

Når man klikker på en lenke, så kan flere ting skje. Det vanligste er at man da får en ny side i nettleseren, i stedet for den siden man var på. Men hvis linken er kodet på en bestemt måte, så kan den også åpne en ny side i tillegg til den siden du allerede har oppe. Dette siste kalles at siden åpnes i et nytt nettleservindu.

Det er også mulig å lage lenker som sender en e-post til en bestemt e-post adresse, som starter nedlasting av en fil, som legger til et produkt i handlekurv på en nettbutikk og enda mer.

I tillegg til å lenke med ord, er det også mulig å lage klikkbare knapper og bilder, for eksempel slik:

Websider lages med HTML

Alle websider er laget i et kodespråk som heter HTML. HTML står for HyperText Mark-up Language (= “hypertekst kodespråk”), og betegner egentlig bare en måte å legge til kode i en enkel tekstfil på.

Hver enkelt webside er altså egentlig bare en tekstfil med noen bestemte koder i. Kodene bestemmer hvordan teksten skal se ut når den vises i brukerens nettleser.

Lag nettsider med HTML5! HTML er en språk utviklet for å lage nettsider i. Disse nettstedene kan da bli sett av andre som er koblet til Internett. Det er relativt lett å lære, og når du har det grunnleggende kan du lage hva som helst. Det er hele tiden under revisjon og utvikling for å møte krav og kravene i den voksende Internett-målgrupper i regi av W3C, organisasjonen som arbeider med å designe og vedlikeholde språket.

Webdesign

Webdesign er et vidt begrep som dekker mange ulike ferdigheter og disipliner som brukes i produksjon og vedlikehold av nettsteder. De ulike områder av webdesign er grafisk design, kode, brukeropplevelse og søkemotoroptimalisering. Ofte vil mange arbeide i team som dekker ulike aspekter av designprosessen, selv om noen designere vil dekke dem alle.

Uttrykket webdesign er brukes vanligvis til å beskrive designprosessen av front-end (klientsiden) for et nettsted. Webdesignere forventes å ha en bevissthet om brukervennlighet og det forventet at designere er oppdatert med retningslinjer for tilgjengelighet.