You are here:--Mobilens trussel mot elevenes konsentrasjon

Mobilens trussel mot elevenes konsentrasjon

Aleksander N. Buseth

————

Skolehverdagen for elevene ved Gol VGS er full av lærerike timer, men for noen blir det en del distraksjoner som svekker konsentrasjonen deres. Enten om det er noen som snakker i timen, noe som skjer ute, eller at en melding tikker inn på mobilen. For mange er dette vanlig, at mobilen er mer interessant enn selve læringen. I følge statistikk fra «Ungdata» viser at 28% av alle ungdommer som går på videregående, bruker mer enn 3 timer på sosiale medier.

Mobilen blir brukt mye i hverdagen hos både voksene og unge, men hos unge blir den spesielt bruk på skolen. Forskning fra 2012 viser at mobilen gjør ikke annet enn å distrahere elevene. Ettersom teknologien har utviklet seg mye siden 2012, er denne forskningen mer aktuell nå enn før.

En undersøkelse utført av London School of Economics and Political Science der en skole skulle ha mobilforbud i en periode. Resultatet var ikke overaskende; elevene fikk bedre karakterer i den perioden der det var innført mobilforbud. Truls Magnussen har like taker om dette. «Bruken av mobilen i timene er svært distraherende for elevene. Et eventuelt mobilforbud i timene tror jeg vil føre til forbedring av både konsentrasjon og karakter.» Sier læreren.

Ved Gol VGS blir mobilen brukt flittig i timene, til enten musikk eller google ting. Men ikke alle gjør det. Noen foretrekker heller å sitte å se på facebook enn å følge med i timene. Dette fører til mindre læring, og dårligere karakterer.

Det er masse som kan distrahere elever, som sosiale medier og div. spill. Elever, både vgs- og barneskole elever trenger arbeidsro i klassen for å prestere så godt så mulig. Den arbeidsroen får de ikke når det popper inn meldinger, og at de stadig sjekker div. sosiale medier.
2 elever vi snakket med sier seg enig i dette.
«Det varierer selvfølgelig fra elev til elev, noen bryr seg ikke, noen blir distrahert av andres bruk av mobilen. Men, for min del bryr jeg meg ikke, det er dem sitt problem.» Sier eleven ved Gol Vgs.

I Norge kan ikke skolene forby elevene å ta med mobilen på skolen, men de kan forby elevene bruk av mobilen på skolen, ved å innføre et «mobil hotell» eller lignende. Truls Magnussen mener at slike tiltak kan føre til bedre konsentrasjon blant elevene.
«Et tiltak som eventuelt kunne hjulpet var noe som ga dem mer restriksjoner til mobilbruken, eller noe som gir de forbud å bruke de i timen.» sier Magnussen.

Det er mange forskjellige alternativer som kan løse dette problemet. Strengere regler, «mobil hotell», ta mobilen hvis de ikke stopper å bruke den, ja det er masse som kan gjøres. Kanskje det er det som skal til for at elevene får en bedre utdanning?

By | 2018-04-14T15:21:19+00:00 April 13th, 2018|Categories: Uncategorized|0 Comments

About the Author: